Principalele tipuri de beton

Beton armat
Sistem complex prin care betonul conlucreaza cu bare din otel

Beton asfaltic
Agregate in amestec cu un liant pe baza de bitum (liant bituminos). Poate fi armat.

Beton centrifugat
Beton pus in lucrare prin centrifugare, cu ajutorul unei masini speciale, astfel incat sa fie mai compact. Prin centrifugare se pot confectiona de obicei piese cilindrice (tuburi etc).

Beton cu agregate organice
Beton usor, la prepararea caruia se intrebuinteaza ca agregate materiale organice (talas, paie tocate, lana de lemn sau, in special, rumegus de lemn), mineralizate in prealabil (prin inmuiere in lapte de var, in silicat de sodiu, in emulsie de bitum etc).

Beton monolit
Denumire folosita cu referire la piesele si elementele de constructie din beton sau beton armat turnate la fata locului, pe santier.

Beton precomprimat
Beton armat in care au fost induse tensiuni de sens invers celor date de incarcarea de exploatare.

Beton refractar
Beton la prepararea caruia se intrebuinteaza ca agregate zgura de furnal granulata, cenusa de huila, sfaramaturi de material refractar etc, astfel incat sa reziste mult timp la temperaturi inalte.

Beton ciclopean
Beton simplu, in masa caruia au fost inglobati, la turnare, bolovani de piatra naturala sau blocuri obtinute din demolarea unor betoane sau a unor zidarii. Folosit, in general, pentru a face economie de beton (ciment).

Beton usor
Beton cu greutatea volumetrica pana la circa 1600 kg/m3, care prezinta fata de betoanele obisnuite avantajul de a fi mai usor si de a fi un mult mai bun izolant termic si acustic. Dupa materialele din care este preparat si dupa modul de preparare, se deosebesc patru categorii de betoane usoare: betoane cu agregate usoare, betoane momogranulare, betoane spongioase si betoane cu agregate organice.

Beton vacuumat
Beton caruia i se extrage imediat dupa turnare o mare parte din apa, prin vacuumare, pentru a-i accelera intarirea (ceea ce permite decofrari partiale si totale mai rapide) si a-i imbunatati structura (ceea ce ii mareste rezistenta la compresiune cu circa 80% in primele zile de la turnare si cu circa 20% la sfarsitul perioadei de intarire).

Beton vibrat
Beton de ciment care prin vibrare capata o indesare mai buna si deci o rezistenta mai mare. Vibrarea se face cu ajutorul vibratoarelor.

Beton spongios
Beton usor, cu goluri in masa lui. Betoanele spongioase sunt betoanele inspumate si gazbetoanele.

Betoane celulare
Betoane care contin goluri sub forma de celule sferice, uniform distribuite, cu un volum de aer pana la 75%.
Betoane compacte
Betoane care au un volum de goluri de 5-7%, sub forma de macropori si de capilare uniform distribuite.
Betoane macroporoase
Betoane care au un volum de goluri de 20-40%, realizate cu agregate lipsite complet de parte fina.
Betoane semicompacte
Betoane care au un volum de goluri de 7-20%, realizate cu agregate lipsite partial de parte fina.